logo van De Berenmaker
HOME
boeken menu ☰
boeken

een beetje geschiedenis

teddybeer cartoon

Volgens sommigen was voor het enorme succes van de beertjes in de Verenigde Staten eigenlijk President Theodore Roosevelt verantwoordelijk. Al zijn vrienden noemden hem "Teddy".

In 1902 had hij tijdens een vierdaagse beren-jacht geweigerd een jong weerloos beertje te doden dat de jagers voor hem hadden gevangen.

De cartoon-tekenaar van de Washington Post, Clifford Berryman, legde dit incident vast in zijn beroemde cartoon "Drawing the line in Mississippi" als een ironisch commentaar op een grensconflict dat toen erg in de belangstelling stond.

Vanaf dat moment werd de beer bekend als "Teddy's Bear" en Berryman liet geen kans voorbijgaan om het beertje te verwerken in al zijn hierna volgende cartoons over de president.

Deze cartoons waren de allerbeste reclame voor Steiff en al gauw had de Steiff "Teddybeer" de harten gestolen van honderdduizenden Amerikanen. Mede gevoed door de stroom Steiff beren uit Duitsland nam de "Teddyberen-gekte" steeds meer Amerika in z'n greep en van hieruit ook andere werelddelen...

begeleidende kaart bij antieke berenkaarten

Hieronder wat kaarten met tekeningen van antieke beren.
Met de navigatieknoppen kun je door alle afbeeldingen bladeren.

j.k.farnell
J.K.Farnell
herman
Gebruder Hermann
ideal bruin
Ideal & Bruin
merrythought
Merrythought
pintel fils
M. Pintel Fils
steiff
Steiff
the garden
The Garden
the kitchen
The Kitchen
the meadow
The Meadow
the nursery
The Nursery